PrzepisPrzekąskiWeź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb

Weź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb

Weź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb
Weź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joerg Beuge
01.05.2024 16:52, aktualizacja: 01.05.2024 17:27

Często kupujemy gotowy chleb w sklepie, nie zdając sobie sprawy z tego, że możemy go z łatwością zrobić sami w domu. Wystarczy serek wiejski, kilka podstawowych składników i odrobina czasu, aby wyczarować pyszne i aromatyczne pieczywo, które zachwyci całą rodzinę.

Marzysz o domowym chlebie, który rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu? Wystarczy kilka prostych składników, a w mgnieniu oka stworzysz pyszny chleb z serka wiejskiego. To idealna propozycja również w przypadku, gdy zabraknie ci pieczywa, a sklepy są zamknięte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb z serka wiejskiego. Prosty przepis na pyszny domowy wypiek

Ten przepis na chleb z serka wiejskiego jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a poradzi sobie z nim nawet początkujący adept kuchni. Gotowy chleb jest idealny na kanapki lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 250 g serka wiejskiego,
  • 150 g mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotowanie zaczynu: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W misce rozpuść drożdże świeże w odrobinie ciepłego mleka, dodaj cukier i pozostaw na około 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce połącz serek wiejski, resztę mleka, roztopione masło, mąkę, sól i przygotowany zaczyn. Wyrób wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Wyrastanie ciasta: Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę, lekko wyrób i uformuj bochenek. Następnie ułóż go na blasze i natnij ostrym nożem kilka razy.
  4. Ostatnie wyrastanie: Odstaw chleb do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Umieść bochenek chleba w piekarniku i piecz przez około 35-40 minut, aż stanie się rumiany i chrupiący.


Twój domowy chleb z serka wiejskiego jest gotowy! Wyjmij go z piekarnika, pozwól mu chwilę ostygnąć, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także